Politika kolačića (cookies)

Šta su kolačići?

Kolačić je mala tekstualna datoteka koja se preuzima na računar korisnika kada poseti veb lokaciju i obično sadrži:

  • ime servera sa kojeg je kolačić poslan;
  • životni vek kolačića;
  • vrednost – obično slučajno generisani jedinstveni broj.

Sam kolačić ne sadrži niti prikuplja informacije. Međutim, ako ga čita server zajedno sa veb pregledačem, to može da pomogne veb lokaciji da izvrši korisnije usluge – na primer, pamćenjem prethodnih kupovina ili podataka o korisničkom nalogu. Samo server, koji je poslao kolačić može da čita i koristi ovaj kolačić.

Na pouzdanom veb mestu, kolačići mogu obogatiti iskustvo. Međutim, kolačići se takođe mogu koristiti na načine koji predstavljaju narušavanje privatnosti pojedinca. Kolačići se mogu čuvati različito dugo, samo tokom trajanja sesije pregledanja ili mnogo duže.

Privremeni kolačići ili kolačići sesije

„Uživo“ od trenutka kada korisnik otvori pregledač do trenutka završetka sesije i zatvaranja pregledača. Veb lokacije ih koriste za čuvanje privremenih informacija, kao što su predmeti u korpi za kupovinu, radi veće sigurnosti u bankarstvu na mreži itd. Budući da se takvi kolačići čuvaju kraće vreme, njihova invazivnost na privatnost korisnika može biti manja.

Trajni ili sačuvani kolačići

Oni ostaju sačuvani čak i kada korisnik zatvori pregledač i završi sesiju. Veb stranice ih koriste npr. za čuvanje podataka o registraciji, podešavanja jezika stranice itd., kao i za izgradnju korisničkih profila i analizu prometa. Trajni kolačići mogu ostati na vašem računaru danima, mesecima ili čak godinama.

Sopstveni kolačići (kolačići prve strane)

Vaši kolačići potiču sa veb lokacije, koju korisnik pregledava i mogu biti trajni ili privremeni. Veb lokacije koriste ove kolačiće za skladištenje informacija, koje će ponovo koristiti prilikom sledećeg poseta korisnika toj veb lokaciji.

Ostali kolačići (kolačići treće strane)

Dolaze sa drugih partnerskih veb lokacija (koje, na primer, prikazuju oglase na originalnoj veb lokaciji ili mere saobraćaj). Na taj način, treće strane mogu da prikupljaju korisničke podatke sa različitih veb lokacija i koriste ih u razne svrhe, od oglašavanja i analitike do poboljšanja svojih proizvoda. Takvi kolačići predstavljaju veliko narušavanje privatnosti korisnika.

 

Veb stranica Triglav Savetovanje d.o.o. koristi kolačiće koje omogućavaju normalan rad stranice i njenih osnovnih funkcija. Kolačići ne mogu da unesu virus niti da pokrenu programe.